marți, 26 iunie 2018

# Cărți # Recenzie

Cuvinte în albastru intens


Cuvinte în albastru intens

CATH CROWLEY





     Anticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cărților Urlătoare, unde cititorii le lasă scrisori străinilor, îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. Este povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie. Cu ani în urmă, Rachel era îndrăgostită de Henry. 
     În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit niciodată. Acum Rachel s-a întors în oraș - și la anticariat -, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, pentru că fratele ei s-a înecat în urmă cu câteva luni, iar ea nu mai poate să simtă nimic.
     Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună - înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini -, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.


     Pe parcursul acestei cărți am urmărit evoluția a doua personalități ale protagonistei. Prima personalitate fiind cea care a trebuit să sufere, cea care știe ce înseamnă să pierzi pe cineva drag, personalitatea care a uitat de sentimente, a uitat să simtă, iar a doua personaliate fiind una mai copilăroasă, mai amuzantă, personalitatea care o transfoarma pe Rachel în persoana cea mai iubită și îndrăgită de cei din jur, o personalitate sensibilă, amabilă și blândă, căreia îi pasă de cei din jur.

     Aceste personalități au apărut alternativ, în viața acesteia, la începutul cărții prima personalitate, determinată de moartea fratelui său, determinată de suferință, iar când Rachel se întoarce în oraș, cu ajutorul lui Henry prima personalitate este încet, încet înlocuită de a doua, de personalitatea jucăușă, care îi va fi sprijin lui Henry, va ajuta Cărțile Urlătoare, își va da seama cine este cu adevărat Rachel, își va da seama care personalitate o definește cel mai bine. 

     După întoarcerea lui Rachel multe lucruri se schimbă. Henry face tot posibilul să o înveselească, deși nu știe care este cauza tristeții ei, face tot posibilul să îi recâștige prietenia, să redevină cei mai buni prieteni. Multe evenimente conturează această carte, evenimente pe parcursul cărora Henry și Rachel își vor fi sprijin unul altuia, ca în final să ajungă egali, să ajungă un totunitar, să ajungă un întreg.

     Numai un om cu sufletul curat, poate veda adevărata frumusețe a unui anticariat, poate vedea dincolo de aparențe, dincolo de cărțile vechi, poate vedea poveștile ce se acund în spatele paginilor îngălbenite, în spatele paginilor însemnate, în spatele paginilor pătate cu cafea, în spatele cuvintelor, un suflet curat poate vedea sentimentele.

     Acestă carte a reușit să mă facă să înțeleg anumite lucruri, cum ar fi: durearea care poate fi vindecată de timp și de persoane dragi, bunătatea care vine de unde nu te aștepți, lucurile mărunte care ne fac fericiți, sentimentele din spatele cuvintelor.

     ,,Cuvinte în albastru intens" a reușit să mă ungă la suflet. Autoarea, Cath Crowley, a creat o poveste plină de înțelesuri, a pus suflet în personaje și în tot ceea ce alcătuiește această carte, iar asta poți observa numai citind-o.


     “- Dacă cineva vrea să fiți împreună pentru totdeauna, asta înseamnă dragoste.”

     “Amintirile sunt în cuvinte. Și de aici îmi vine în minte gândul ciudat că amintirile mele sunt închise în toate exemplarele acestei poezii, așa că toată lumea care o citește, indiferent sub ce formă, are amintirile mele, fără să știe.”

     “Viața e marea schemă; moartea e doar cea măruntă, de la final.”

     “- Poate universul nu și-a bătut joc de el. Poate că încerca să îndese toate lucrurile frumoase în acele câteva zile.
      - Nu e un punct de vedere foarte științific, îi spun.
      - Câteodată știința nu e de ajuns. Câteodată ai nevoie de poeți, îmi zice, și în momentul ăsta, exact în secunda asta, mă îndrăgostesc din nou de el.”

     “- O să fie bine, îmi tot repetă Rachel.
      - Cum? Cum o să fie bine? E sfârșitul lumii. Chiar e sfârșitul lumii.
      - Ba nu.
      - Ai dreptate. Sfârșitul lumii ar fi mai bun.
      - Henry, îmi zice deodată. Te iubesc.
     Și e o raza de lumină în întuneric. E strălucitoare, incredibil de strălucitoare. Viața e de rahat, dar e minunată în același timp.”

     “Nu e suficient să citesc - vreau să vorbesc prin pagini, să trec de partea cealaltă, să ajung la oamenii care le-au citit înaintea mea.”

     Am să vă las aici un link care vă duce pe site-ul editurii Storia Books, unde veți găsi multe cărți interesante, precum și această carte. Vă puteți achiziționa cartea "Cuvinte în albastru intens" de pe site-ul editurii Aici (la un preț redus) , de pe Libris.ro Aici și de pe Librărie.net Aici.
     Pe data viitoare! 📚💞✍🏻👀

Recenzie realizată de Mureșan Maria


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us @just_me_and_my_books



@just_me_and_my_books